Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Курилишин Сергій, пользователь 1ua
Сергій Курилишин
Тема: Музей-садиба Д.К. Заболотного (с. Заболотне)
Данило Кирилович народився в с. Чеботарка, Крижопільского району, що на Вінниччині. Закінчивши медичний факультет Київського університету, він присвятив своє життя вивченню смертоносних інфекцій.

Популярність Д.К. Заболотному принесли наукові праці з дослідження інфекційних захворювань, у тому числі чуми і холери. У складі спеціальних експедицій мікробіолог вивчав чуму в Індії. Очолював наукову експедицію по боротьбі з чумою в східній Монголії. За запрошенням правління Китайсько-Східної залізниці організував боротьбу з чумою в Маньчжурії, де в той час хвороба забирала тисячі людських життів.

Проводячи дослідження, Данило Кирилович експериментально довів ідентичність походження бубонної і легеневої чуми та лікувальний ефект проти чумної сироватки. Д.К. Заболотний - автор численних наукових праць з етиології, лікування і профілактики інфекційних захворювань (чуми, холери, малярії, дифтерії, сипного тифу та ін.). Всесвітньо відомий епідеміолог «чумогон» (так жартома він себе називав) був академіком і президентом Української академії наук.




Музейний комплекс складається з батьківської хати вченого та експозиційного корпусу. Інтер'єр будинку максимально наближений до існуючого за життя вченого. Особисті речі і фотографії розповідають про життя видатного мікробіолога. Експозиція музею, яка розташована в другій частині комплексу, складається з чотирьох залів. Тут представлені наукові праці Д.К. Заболотного, документи, фотографії, географічні карти експедицій, у яких він приймав участь.

Запрошуємо вас ознайомитися з життям і діяльністю нашого видатного земляка.

9 октября 2010


1


  Закрыть  
  Закрыть